La setmana laboral
La creació del món
De Jesús i sant Pere
Del rector de Vallfogona
El nom dels dies
Dilluns
Dimarts
Dimecres
Dijous
Divendres
Dissabte
Diumenge
Setmana d'enamorats
la setmana de l'estudiant
La setmana del mandrós
La setmana a pagès
La setmana del jornaler
Setmanes del fil i l'agulla
La setmana del sabater
PAREMIOLOGIA CATALANA
EL NOM DELS DIES DE LA SETMANA

 

Diuen que van ser els babilonis els que instauraren una setmana planetària, relacionada amb els set planetes coneguts fins aleshores, sol i lluna inclosos. Els grecs els ordenaren d'acord amb la distància que els separa de la terra: Saturn, Júpiter, Mart, Febus (el sol), Venus, Mercuri i Diana (la lluna). Cada planeta donà el nom al dia que li era consagrat.
Els romans, que posaven déus a tot, no podien deixar les hores sense i les posaren sota el patronat de les divinitats poderoses dels set planetes coneguts. Els déus eren set i les hores vint-i-quatre i per no afegir més déus, van decidir fer-los-hi fer hores extraordonàries, per això cada set hores repetien amb el mateix ordre. De les propietats del 7 i vint-i-quatre, nombres primers entre sí, en resultà que la primera hora de cada dia era protegida per una divinitat diferent. A la llarga arribà a fixar-se a la memòria del poble, el nom del déu que protegia la primera hora. Per recordar l'ordre dels dies de la setmana s'instaurà l'estrella màgica:

Febus - Sol - Dia del Senyor - diumenge
Diana - Lluna - Dia de la lluna - dilluns
Mart - Dia de Mart - dimarts
Mercuri - Dia de Mercuri - dimecres
Júpiter - Dia de Júpiter - dijous
Venus - Dia de Venus - divendres
Saturn - Dia del Sàbat - dissabte

 

El catolicisme canvià el nom de Saturn pel nom hebreu Sàbat i el de Febus per Dominica o dia del Senyor. I així quedaren els dies de la setmana tal com els coneixem avui. I quin va ser el dia festiu? Doncs molt senzill:

El dilluns va dir al dimarts
Que passés per cal dimecres
I preguntés al dijous
Si era veritat que el divendres
Havia dit al dissabte
Que era festa el diumenge.