La llargada del dia
Tots els refranys
Faetont, el fill d'Hèlios
Dades astronòmiques
El sol com a rellotge
Jorns i Jornals
Gener
Febrer
Març
Abril
Maig
Juny
Juliol
Agost
Setembre
Octubre
Novembre
Desembre
PAREMIOLOGIA CATALANA
LA LLARGADA DEL DIA AL CAMP

La feina de jornaler és una feina temporera molt dura. A pagès, les masies riques tenien els seus treballadors llogats per tot l'any: mossos, pastor, bover... que s'encarregaven de les diferents feines de la casa al llarg de l'any. Però hi havia èpoques que hi havia més feina de l'habitual: temps de fangar, de segar, de veremar... Eren feines de curta durada, generalment molt dures, i que, en poc temps, cail molts braços. L'economia rural preferia en aquests cassos contractar a treballadors a jornal. Aquests treballaven un, dos, cinc, vuit dies i, enllestida la feina, anaven a llogar-se en una altra casa. Tant els jornalers com els mossos de la casa es regien, però, pel mateix horari.

D'on sortien tots aquests braços? Generalment de comarques més pobres o de famílies d'economia més ajustada. La casa on s'estaven o les terres que posseien no donaven prou per mantenir la família al llarg de l'any i es veien obligats a guanyar-se uns jornals fora de la llar per arrodonir l'economia domèstica i poder acabar l'any.

Com a treballadors temporers o jornalers eren famosos a Catalunya els tortosins i els cerdans que es dedicaven preferentment a carbonar llenya al bosc, els cerdans que baixaven de llurs muntanyes en l'època de fangada o els segarretes que es dedicaven preferentment a la sega de cereals. La Segarra era una comarca molt pobra i els seus habitants s'organitzaven per colles i anaven a segar el blat i l'ordi de pràcticament per tot Catalunya, començant la temporada al juny per les terres baixes i acabant al setembre en les contrades pirenenques. Segarreta era sinònim de segador.

Va dir el juny al segador:
- Ja dormiràs per Nadal, però ara no.
Va dir el juny al jornaler:
- Ja dormiràs pel gener.

Uns segadors del Vallès m'explicaven que iniciaven la temporada al juny, al Baix Llobregat i remuntaven el riu per acabar a la Cerdanya, al setembre. Aquest és el ritme de treball que s'imposaven:

A trenc d'alba ja estaven al camp a punt de feina per aprofitar al màxim la llum del dia i al vespre plegaven a sol post. S'havia d'anar per feina no fos que una tamborinada d'estiu no mullés i ajagués els sembrats. El blat cal portar-lo sec al graner, sinó es perd la collita. Però al punt del migdia el sol bat massa fort, era moment de dinar i fer la becaina partint la jornada laboral. En ser la feina molt dura, paraven bastant sovint per esmolar l'eina, bufar i fer revenir el cos fent beguda o menjant un mos. Un ritme fort sense descans era impossible de mantenir. Veguem els àpats que es feien en una jornada normal:

A trenc d'alba: el vi calent o la barreja, la beguda de les torrades
A mig matí: les nou hores
Al migdia: dinar i becaina
Després de fer els tres quarts: aiguardent
A mitja tarda: berenar abundant
A hora baixa: l' aixecada de l'ase
Arribant de fosc a la masia, sopaven un xic.

Treballaven de seguit durant uns cinc quarts, no pas més, i paraven per fer beguda. A cada beguda bevien una mica, generalment el vi anava batejat, i esmolaven l'eina mentre descansaven un xic. Algunes begudes eren begudes grosses: s'hi acompanyaven amb una llesca de pa i un bocí de llonganissa o semblant: la de les torrades, les nou hores o l'aixecada de l'ase.

Calendari jornaler:

Els jornalers cobraven cada dia la feina feta. Per aquest motiu la llargada del dia tenia molt a veure en els sous i la quantitat de feina feta: a l'hivern els dies són molt curts i a l'estiu molt llargs. Per aquest motiu al llarg de l'any es canviaven la remuneració dels jornals. La parèmia popular ho deixa ben clar:

Mes de gener, mes malfeiner.
El febrer ja és jornaler.
Sant Maties de febrer, va a favor de l'amo i contra el jornaler.
El març és jornalàs.
D'es bril, en bon matí, fa de bon dormir.
Per Santa Creu, nostramo, mudem preu. (3 de maig)
Pel juny molt sol i molta son.
A darrers de juliol, una hora menos de sol.
Per la Mare de Déu d'Agost, a les sis ja és fosc.
Pel setembre el dia duu espardenyes.
Sant Miquel renova el preu. (29 de setembre)
Per Sant Andreu, llarga nit i dia breu. (30 novembre)