SANTUARIS
SANTUARIS MARINERS
MUSEUS

EXVOTS PINTATS - EXVOTS MARINERS

SANT RAMON - Sant Ramon, Segarra

SANT RAMON NONAT

El prodigiós naixement de Sant Ramon Nonat s'esdevingué al Portell de Segarra, vers l'any 1204 eixint miraculosament a la vida del cadàver d'una mare ja morta feia estona. L'apadrinà Ramon Folch, vescomte de Cardona.

Conten que, en morir, els religiosos mercedaris, van pretendre transportar el cos del sant germà al cementiri més pròxim de l'Ordre, a l'església de Sant Nicolau, a quaranta quilòmetres de Cardona, però van topar amb la resistència tenaç i obstinada del Vescomte de Cardona que reclamava per al seu castell l'honor de ser el reliquiari del preuat tresor. I encara es van trobar amb la disputa dels veïns i el clergat de Cardona, l'església parroquial dels quals exhibia els seus drets d'inhumació de les restes mortals del Cardenal Ramon Nonat. Per dirimir la contesa es va acudir a un original judici de Déu. Van convenir tots a col·locar sobre una mula cega la preciosa càrrega del cos de Sant Ramon i deixar a l'elecció del lloc de l'enterrament al mateixsant, que "conduïa" al noble animal fins al lloc de les seves preferències. I així va ser, ja que la invident bèstia va redreçar el seu caminar cap a l'ermita de Sant Nicolau, i va donar tres voltes al voltant del petit temple. L'animal privilegiat va deixar allà mateix amb la càrrega, la vida.

L'ermita de sant Nicolau va quedar convertida en un modest sepulcre del cos de Sant Ramon de Portell. A la insignificant i perduda ermita segarrenca va succeir, passats els anys, el magnífic santuari de San Ramon, anomenat també l'Escorial de la Segarra.