A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
29 DE SETEMBRE
Santoral Arcàngels Miquel, Gabriel i Rafael.
Diades
Dia mundial de la retinosis pigmentària.
Llegendari

Sant Miquel és qui pesa les ànimes en les balances del bé i del mal i decideix qui pot entrar al cel i qui va de pet a les calderes d'en Pere Botero. Conten que en morir el rei en Jaume, el diable reclamà la seva ànima perquè, segons deia, havia pecat molt i molt. Va baixar sant Miquel amb les seves balances i els diablons vinga posar pecats i pecats en un costat de les balances, però baixaren àngels del cel i, a l'altre platet, hi anaren posant una pedreta de cadascuna de les esglésies que havia fet construïr el rei. Sembla ser que el rei en Jaume, des de llavors, gaudeix de la glòria celestial.

Paremiologia Per sant Miqueló, muda de pastor.
Sant Miquel gloriós, porta la lloga dels pastors.
Per sant Miquel el raïm té gust de mel.
Per sant Miquel el berenar se'n puja al cel, i per sant Macià torna a baixar.
Tramuntana per sant Miquel, octubre sec i serè.
Pluja per sant Miquel, pluja del cel.
Per sant Miquel cresta les abelles i tasta la mel.
El bon filar, des de sant Miquel a Nadal.
Tradicions i altres La festa de sant Miquel correspon a l'equinocci de tardor. El dia ja és més curt que la nit i per aquest motiu la gent deixava de berenar, ja que es sopava a sol post i la nit s'allargava donant pas a les vetllades i ressopons.

Fets històrics catalans

El 29 de setembre de 1977 a Madrid un consell de ministres extraordinari aprovà el restabliment de la Generalitat de Catalunya en règim provisional.

1965 - Es funda l'Associació de Mestres de Rosa Sensat.

 

Fets esportius catalans

El 29 de setembre de 1991 es va disputar el 35è Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1 després de setze anys d'absència a Catalunya. El mundial de motociclisme arribaria un any més tard amb la celebració del G.P. d'Europa, nom que canvià pel de Gran Premi de Catalunya a partir de 1996.