A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
13 DE SETEMBRE
Santoral Sant Amat i sant Joan Crisòstom
Sant Amat i sant Aimat eren dos sants dedicats plenament a la devoció i a la penitència. El primer un era pagès tortosí i, per tal de poder dedicar-se tot el dia a la contemplació de Déu, tota la feina del camp es feia sense la necessitat de la seva presència: els bous llauraven sols, la llavor marxava soleta al camp i es sembrava allà on li plaïa, xapos, càvecs i fangues feien llur tascael més bé que sabien, els volants s'encarregaven de segar i ensacar el blat, raïms i olives marxaven tots solets cap a les premses i els trulls… una delícia. Per aquest motiu els pagesos tortosins el tenien per advocat.
En canvi sant Aimat, com que era fill de rics terratinents vallesans, s'ho vengué tot, repartí la seva fortuna al pobres i se n'anà a fer vida contemplativa a una cova plena de punxes, i molt estreta, on només hi cabia dret. Només menjava pa i bevia aigua un cop cada tres dies.
Diades
Llegendari

 

Paremiologia  
Tradicions i altres  

Fets històrics catalans

El 13 de setembre de 1923 el capità general de Catalunya, general Miguel Primo de Rivera, decretà l'estat de guerra i la censura prèvia per a la premsa donant inici a la dictadura que va durar més de sis anys.

1940 - La Gestapo deté a Lluís Companys a França i el lliura a la policia espanyola.

Fets esportius catalans

El 13 de setembre de 1952 va aparèixer Dicen… capitanejat per Julià Mir i que després d'uns inicis en els que semblava que no reeixiria, va triomfar. Barcelona havia estat, gràcies a Dicen… la primera ciutat europea a tenir dos diaris esportius.