A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
21 D'OCTUBRE
Santoral Santa Úrsula i les onze mil verges.
Diades
Llegendari

 

Paremiologia Demà són les verges, tothom ha d'anar a dins les alzines bunyols a menjar.
Tradicions i altres A la seu de Barcelona s'havia celebrat una festa en honor de les onze mil verges puix que en el temple major es veneraven les testes de santa ürsula i de les santes Digna i Benigna, companyes seves de martiri. Entre les onze mil verges hi havia santa Basilisa, de Tolosa, santa Columbina, el cos de la quales venerava a Poblet, santa Clara, el cos de la qual es conservava a Santes Creus i santa Cordula, la més petita de totes; el seu cos s'havia guardat a Tolosa.

Fets històrics catalans

El 21 d'octubre de 1936 quedà instal·lada la presidència de la república espanyola al Palau del Parlament de Catalunya.

1932 - Es publica el Diccionari general de la llengua catalana, dirigit per Pompeu Fabra des de l'Institut d'Estudis Catalans.

Fets esportius catalans

El 21 d'octubre de 1899 va ser creat al gimnàs Tolosa el Foot-ball Club Català. pertanyent. Jugava els seus partits al Velòdrom de la Bonanova. El Català FC volia promocionar l'esport local i només admetia jugadors catalans al seu equip. D'aquí ve que va rebutjar l'ingrés del suís Hans Gamper i aquest va fundar, llavors, el Futbol Club Barcelona. El Català FC i el FC Barcelona mantingueren una molt forta rivalitat a inicis de segle XX. Destacà la polèmica per qui era el club degà de la ciutat de Barcelona, polèmica que quedà resolta a favor del FC Barcelona, en haver estat el primer club inscrit al registre civil, ja que el Català no ho féu fins mitjans de desembre.