A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
26 DE NOVEMBRE
Santoral Sant Silvestre i sant Conrad
Diades
Llegendari

 

Paremiologia  
Tradicions i altres  

Fets històrics catalans

El 26 de novembre de 2009 dotze diaris catalans publiquen un editorial conjunt sota el títol La dignitat de Catalunya vers el Tribunal Constitucional i la sentència de l'Estatut de Catalunya. Els diaris publicants són: El Periódico, La Vanguardia, Avui, El Punt, Diari de Girona, Diari de Tarragona, Segre, La Mañana, Regió 7, El 9 Nou, Diari de Sabadell i Diari de Terrassa. Diferents mitjans de comunicació privats i altres persones s'adhereixen posteriorment a la iniciativa.

Fets esportius catalans

El 26 de novembre de 1876, Pau Gibert, Ricard Padrós, Josep Fiter, Marçal Ambrós, Eudald Canibell i Ramon Armet fundaren l'Associació Catalanista d'Excursions Científiques al turó de Montgat, essent la primera mostra d'esport popular i cultural.

El 26 de novembre de 1856 es fundà la societat El Círculo Ecuestre. L'acte tingué lloc en un pis de la ronda de Sant Pau de Barcelona per un grup de barcelonins enamorats de l'hípica. Va tenir la primera seu molt a prop d'un picador, on s'impartien cursos d'equitació tant per a homes com per a dones. El seu primer president va ser Jaume Pla, el qual també presidí el Cercle del Liceu, i els 51 socis inicials van rebre la categoria de fundadors.