A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
11 DE NOVEMBRE
Santoral Sant Martí
Diades
Dia mundial de la diabetis.
Llegendari

Conten que Bernat de Tallaferro, comte de Besalú, un cop que estava en una cruenta batalla contra els sarraïns, a mig combat se li partí l'espasa. I ara què faig? Tot seguit recordà que prop del lloc on es lliurava el combat, dalt d'un turó, hi havia una petita ermita dedicada a sant Martí. El sant hi era representat amb l'espasa que utilitzà per partir la seva capa i donar-ne un tros a un pobre que es moria de fred. Ell que esperona el cavall i s'hi encamina al galop, entra a l'ermita, li pren l'espasa al sant i li diu: "un moment que ara te la torno". I tornà al combat. Verge santíssima quina destrossa féu en les línies enemigues! Ja us podeu imaginar qui s'endugué la victòria. Enllestida la feina, el comte s'encaminà a l'esglesiola, tornà l'espasa al sant i li donà les gràcies. I no sols això, sinó que féu construir una nova ermita, més gran i més ampla perquè tothom de la rodalia pogués venerar a sant Martí, això si, seguint el nous estil arquitectònic de l'època: el romànic.

Paremiologia Per sant Martí, la neu al pi; per sant Andreu pertot arreu.
L'estiuet de sant Martí revifa els vells.
Per sant Martí mata ton porc, posa les olives al tupí, destapa la bóta, beu ton vi i convida al teu veí.
Per sant Martí mata el porc i enceta el vi.
Si vols casa sense fi, talla la fusta per sant Martí.
Tradicions i altres Sant Martí havia estat el patró de la cavalleria catalana abans de ser-ho sant Jordi. També era el patró del bestiar de ferradura. Era costum de presentar al sant una ferradura com a exvot. Les esglésies antigues dedicades a sant Martí solien tenir la porta adornada amb ferradures rebudes com a presentalla.

Fets històrics catalans

L'11 de novembre de 1204 el rei Pere I el Catòlic fou coronat a Roma pel papa Inocent III.

1082 - Neix a Rodés Ramon Berenguer III el Gran.

1285 - Mor a Vilafranca del Penedès Pere II el Gran.

Fets esportius catalans

L'11 novembre de 1900 es funda la Football Associació, primera federació futbolística de Catalunya i d'Espanya, embrió de la Federació Catalana. Va ser president Eduard Alesson i eren membres el Barcelona, l'Hispània, el Català i l'Espanyol. La Federació Espanyola de Futbol fou creada el 1913.