A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
19 DE MARÇ
Santoral Sant Josep
Diades Dia del pare
Llegendari Sant Josep, a més de ser l'espòs de Maria, era fuster. Conten que per aquell temps encara no s'havia inventat la serra, es feia servir una ganiveta llarga i prima i, amb paciència, s'anaven tallant els fustots. Vet ací que un dia sant Josep estava tallant unes fustes i parà un moment per reposar. Així que s'ausentà un moment de l'obrador per anar-se a refrescar, per la finestra entrà el banyeta per fer alguna malifeta. Ell que s'ho pensa, veu la ganiveta del sant i no se li acut altra ideia que oscar-li. En tornar sant Josep, veié la seva eina tota oscada. Santa paciència! pensà i, amb la ganiveta feta malbé prosseguí la seva tasca. I... oh meravella! amb les osques en feia més via. S'havia inventat la serra.
Paremiologia Per sant Josep, si Déu ho vol, el sastre apaga el gresol.
Per a l'espòs de Maria, tan llarga és la nit com el dia.
El cigró, per sant Josep, just sembrat i tot just nat.
Per sant Josep, cada oreneta en son indret.
Tradicions i altres El provervi ens diu: de Joans, Joseps i ases (els Antonis), n'hi ha per totes les cases. Hi ha qui ho continua dient: i de Maries, fins a les escombraries. I és que aquests quatre noms, tradicionalment a Catalunya eren els més emprats. Avui és dia de menjar la típica crema de sant Josep.

Fets històrics catalans

El 19 de març de 1882 posen la primera pedra del temple expiatori de la Sagrada Família.

1812 - Les Corts de Cadis aproven la Constitució de 1812, "La Pepa" . El crit "Visca la Pepa!" que volia dir: "visca la Constitució", fou un crit revolucionari.

Fets esportius catalans

El 19 de març de 1981 el Club Joventut Badalona aconseguía vèncer al Carrera de Venècia a la pròrroga, al Palau Blaugrana de Barcelona, per 105 a 104, a la final de la Copa Korac. Manel Comas féu debutar a un jove jugador de 16 anys: en Jordi Villacampa. L'equip de Manel Comas, i Joaquim Costa, estava format per Gonzalo Sagi-Vela, Toni Pruna, Germán González, Paco Solé, Ernesto Delgado, Josep María Margall, Jordi Villacampa, Al Skinner, Joe Galvin i el capità, Lluis Miquel Santillana,que recollí el trofeig que acreditava a la Penya com a primer club català que aconseguia un trofeu europeu.

Pastisseria festiva

La crema catalana actual ja apareix als receptaris medievals catalans llibre de Sent Soví i llibre del Coch, i es considera una de les postres més antigues a Europa. La crema catalana tradicionalment amb midó, no inclou nata ni clares d'ou i s'aromatitza amb canella i pell de llimona, mai amb vainilla. Està àmpliament documentada a la literatura catalana des del segle XIV.