A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
3 DE MARÇ
Santoral Sant Medir
Diades
Llegendari Conten que sant Medir vivia en una masia prop de sant Cugat del Vallès. Eren temps en que Catalunya era romana i també temps de persecució dels cristians. Doncs vet ací que un dia sant Medir estava sembrant faves al seu camp, quan va veure que, pel camí a sant Cugat, passava sant Sever muntat dalt de cavall. Es saludaren i ell tornà a la sembra. A cap de poc se li acostaren uns soldats que perseguien a sant Sever i li preguntaren si l'havia vist passar. Sant Medir, que no mentia mai, els va dir que l'havia vist tot just quan estava sembrant les faves. I, oh miracle! les faveres havien crescut tant en un obrir i tancar els ulls, que ja estaven florides. Els soldats, en sentir això, se'n tornaren cap a Barcelona.
Paremiologia El que fa pel març el dia tres, fa tota la resta del mes.
Tradicions i altres Festa de sant Medir, a Gràcia
  Sant Medir era el patró de la pagesia del Vallès així com sant Galderic o sant Pancràs ho eren d'altres contrades. De fet de patrons de la pagesia, a Catalunya, n'hi havia de diferents segons les poblacions o comarques. El Decret de Nova Planta que eliminà lleis i drets dels catalans i uniformitzà les lleis de Castella a gran part dels regnes d'Espanya, també unificà el patronatge de la pagesia, passant a ser llur patró sant Isidre de Madrid.

Fets històrics catalans

El 3 de març de 1862 fou oficialment inaugurat el trajecte ferroviari Barcelona-Girona.

Misa y bendición del primer tren en la estación de Gerona. Gravat, 1862. (CRDI - Ajuntament de Girona)

1931 - Francesc Cambó funda el Centre Constitucional, associació política que perseguia cohesionar les forces antirepublicanes i conservadores de l'estat espanyol amb la Lliga Regionalista.

Pastisseria festiva

El caramel és un aliment dolç fet a base de sucre, modificat amb diversos tipus d'additius, com ara essències i aromes, que li atorguen gustos variats i característiques diferentes.

El caramel s'aconsegueix mitjançant la cocció del sucre, que produeix un procés químic anomenat caramelització. Pot consumir-se tant líquid, tal és el cas del caramel que s'afegeix per sobre del flam, com sòlid, cristal·litzat. El caramel solidificat es consumeix popularment deixant-lo desfer a la boca. A aquests se'ls afegeixen sabors a fruites, herbes o altres aromes.