A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
29 JUNY
Santoral Sant Pere i sant Pau
Diades Dia europeu de l'esclerodermia.
Llegendari Sant Pere és un personatge que té un pes important en la rondallística catalana. A més de tenir cura de les portes del cel, acompanya a Jesús quan va de visita per la terra. Recordem que fou en companyia d'ell que Jesús creà el primer català.
Conten que Jesús i sant Pere, mentre travessaven el massís del Garraf, Jesús tingué la pensada d'habitar-la.
- Però, senyor, li digué sant Pere, en aquesta terra tan feréstega, seca i rocalluda hi voleu posar un home? Per amor de Déu! Si només tindrà boca per maleïr-vos!
- Ja veuràs com no.
I agafà un roc que trobà per terra i li insuflà alè de vida. I aparegué un home, cremat pel sol, amb la barretina calada fins a les orelles i el trabuc a la mà i exclamà:
- Voto a Déu!
Aquest fou el primer català.
Paremiologia Per Sant Pere i Sant Joan, la claror més gran.
Sant Pere, el dia enrera.
Per Sant Pere, el sol enrera.
Tradicions i altres La festa marinera de sant Pere: La festa es celebrava arran de mar amb curses, balls i cucanyes de "pal dret" i de "pal estès". Les primeres es plantaven dins del mar, ben llises i ensabonades. Al capdamunt hi penjaven una oca, un pollastre i un conill. Calia acostar-se amb la barca. El primer que arribava a dalt s'emportava l'oca, el segon el pollastre i el tercer el conill. En les cucanyes de pal estès s'estenia un màstil entre dues barques, també ben ensabonat. Calia passar d'una barca a l'altra. Però l'element més important era la processó de les barques. En aquesta diada, es treu al patró en professó per la platja i se l'embarca per continuar el seu recorregut per sobre les ones com a símbol de domini del mar. Les barques dels confrares, ben engalanades, l'escorten en el seu itinerari

Fets històrics catalans

El 29 de juny de 1930 amb motiu del centenari de Frederic Mistral quedà inaugurat el parc de Montjuïc.

 

Fets esportius catalans

El 29 de juny de 1921 al circuit de Tarragona-La Secuita-Vallmoll-Tarragona, de 30 km i 284m, es va celebrar una cursa on van prendre part 23 vehicles que havien de donar 10 voltes al circuit.

Pastisseria festiva

Per sant Pere s'adiu força les pastes seques i els pastissos gelats.