A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
28 JUNY
Santoral Sant Irineu
Diades Dia Mundial de l'Orgull Gay.
Llegendari  
Paremiologia Sant Pere, sant Pere, si el foc a pres, que no torni enrera.
Les flames del foc de sant Pere cremen el mal de quimera.
Tradicions i altres Vigília de sant Pere, revetlles. La nit d'avui es practiquen els mateixos costums que la vigília de sant Joan, però no es tenen les mateixes creences. Aquesta revetlla va perdent força amb el pas del temps.

Fets històrics catalans

El 28 de juny de 1412 es féu la solemne proclamació , a la plaça major de Casp, de la resolució per la qual la corona de Catalunya corresponia a Ferran d'Antequera.

1282 - El rei Pere el Gran accepta a Alcoll, l'oferiment dels sicilians d'intervenir en els conflictes de Sicília contra la casa d'Anjou.

Pastisseria festiva

Aquesta nit la coca de Sant Joan torna a ser la protagonista de la sobretaula. Fa molts i molts anys cada veí posava un tant i es feien coques de veïns que tenien grans dimensions. L'encarregat de tallar-la i repartir era el veí més vell, i a l'hora de menjar tenien preferència els que es deien Joan.

Les primeres coques es feien a casa. A poc a poc la gent va deixar que fossin els forners els encarregats de fer-les, i aquests van ser els que van introduir les coques ensucrades i amb pinyons. Quan es van fer a les pastisseries es van començar a afegir les fruites confitades. Les formes també han anat evolucionant. Antigament eren circulars i amb un forat al mig recordant el disc solar; però actualment són ovalades, les de brioix, o rectangulars, les de llardons.