A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
24 JUNY
Santoral Sant Joan
Diades Dia mundial dels parcs naturals
Llegendari  
Paremiologia Sant Joan és la porta de l'estiu
Per Sant Joan i Sant Pere, adéu primavera,
Sant Joan, el dia més gran.
Sant Joan l'escurça i el Nen Jesús l'allarga.
Passat Sant Joan, un jorn és un any.
Qui per Nadal es torreia, per Sant Joan es soleia.
Per Sant Joan, el primer bany
Tradicions i altres

Festa de la xolla a Sort

  Dues són les festes més importants en el cicle solar, el seu inici, amb el sol nou, per Nadal, quan comença el seu recorregut al llarg del'any, i el seu punt culminant, Sant Joan. Aquestes dues nits, la més llarga i la més curta són dues nits màgiques.

Aquesta nit el foc, l'aigua, els vegetals prenen un caire màgic.
El foc, de sempre, ha tingut unes propietats purificadores, i el fum i la cendra de focs encesos en diades assenyalades com la que ara ens ocupa participen d'aquestes propietats. El foc de la vigília purifica l'aire i allunya mals esperits i bruixes que durant aquesta nit campen pel món. Saltar la foguera santjoanenca protegeix de certs mals, però cal respectar un el ritual:
Per Sant Pere, es salten pel darrera, per Sant joan, es salten pel davant.
Ballar al voltant de la foguera també té les seves virtuts: conjura els mals esperits i propicia la fertilitat.

L'aigua també es transforma i a punta de dia, la rosada i les deus d'aigua són pures i plenes de bondat. El seu sol contacte és suficient per conservar la juventut i la bellesa eterna. Molts mals o nafres poden guarir-se o minvar també rentant-los al punt de la mitjanit. Hi ha remeis i ungüents casolans que han de fer-se amb aigua de nou pous o de nou fonts, recollida aquesta nit precisament.
La matinada de Sant Joan cal prendre el primer bany al mar i aprofitar les virtuts de l'aigua.

En aquesta nit meravellosa les herbes tenen la seva màxima virtut, especialment les de caire misteriós, com la mandràgora i la belladona, de les quals les bruixes en fan ungüents. També les herbes aromàtiques tenen les seves màximes propietats: la farigola, el romaní, la berbena, la ruda, la sàlvia... i en general tota planta collida avui, que s'anomenarà a aprtir d'ara Herba de Sant Joan. Les llavors i flors de falguera tenen una virtut especial: recollides al bell punt de la mitjanit, porten riquesa, perquè es tornen unces d'or . S'hi ha d'anar amb un mocador de seda nou, posat en set dobles, que cal posar sota la mata. No es pot tocar la planta, s'ha d'espolsar amb un bastonet, sino, perd la seva virtut.

Una herbeta es cria al bosc,
la falguera anomenada,
que la nit de Sant Joan
s'espolsa, floreix i grana.

Fets històrics catalans

El 24 de juny de 1899 començà a circular per Barcelona el primer tramvia elèctric.

Fets esportius catalans

El 24 de juny de 1911 se celebrà el I Congrés Excursionista a Lleida. Una de les proposicions va ser la de federar les entitats excursionistes i s'acordà mantenir la federació espontània i espiritual nascuda de l'Aplec de Poblet l'any anterior.

Pastisseria festiva

Per sant Joan s'adiu força les pastes seques i els pastissos gelats.