A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
23 JUNY
Santoral Sant Zenon i santa Agripina.
Diades Dia de les Nacions Unides de l'Administració Pública
Llegendari  
Paremiologia Nit de sant Joan, nit d'amoretes.
Per sant Joan el primer bany.
La nit de sant Joan, la més curta de l'any.
Festes La vigília de sant Joan les revetlles, la coca, la Flama del Canigó, les fogueres i, a la matinada, els banys.
Poblacions en festa Arreu a Catalunya
Tradicions i altres Aquesta nit, el foc, l'aigua i els vegetals prenen un caire màgic.
El foc de sempre, ha tingut propietats purificadores, i el fum i la cendra de focs encesos en diades assenyalades, com la de la revetlla de sant Joan, participen d'aquestes propietats. Aquest foc purifica l'aire i allunya els mals esperits i bruixes que durant aquesta nit campen pel món. Saltar la foguera protegeix de certs mals i ballar al voltant conjura els mals esperits i propicia la fertilitat.
L'aigua també es transforma i, a punta de dia, la rosada i les deus d'aigua són pures i plenes e bondat. El seu sol contacte és suficient per conservar la joventut i la bellesa eterna.
En aquesta nit meravellosa les herbes tenen la seva màxima virtut, especialment la mandràgora i la belladona, amb les quals les bruixes fan els ungüents. Però també el romaní, la berbena, la farigola, la ruda, la sàlvia… i en general tota planta collida avui tenen les seves màximes propietats.
Aquesta nit, així que fosqueja, cal anar a encendre les fogueres, saltar-les i ballar i, al punt de la mitjanit, moment culminant, fer provisió de plantes remeieres per a tot l'any. I després d'anar de revetlla, ballar i menjar coca, cap a la matinada, cal anar a prendre el primer bany al mar o al riu.

Fets històrics catalans

El 23 de juny de 1931 sortí a Barcelona el primer número del setmanari satíric El Be Negre

Pastisseria festiva

Aquesta nit la coca de Sant Joan torna és la protagonista de la sobretaula. Fa molts i molts anys cada veí posava un tant i es feien coques de veïns que tenien grans dimensions. L'encarregat de tallar-la i repartir era el veí més vell, i a l'hora de menjar tenien preferència els que es deien Joan.

Les primeres coques es feien a casa. A poc a poc la gent va deixar que fossin els forners els encarregats de fer-les, i aquests van ser els que van introduir les coques ensucrades i amb pinyons. Quan es van fer a les pastisseries es van començar a afegir les fruites confitades. Les formes també han anat evolucionant. Antigament eren circulars i amb un forat al mig recordant el disc solar; però actualment són ovalades, les de brioix, o rectangulars, les de llardons.