A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
10 DE JULIOL
Santoral Sant Cristòfol i santa Rufina
Diades  
Llegendari Conten que sant Cristòfol era un gegantàs molt valent i forçut que es volia posar al servei de l'home més poderós del món. Es posà al servei de reis i prínceps... i fins del dimoni! Però cap li feia el pes. Un dia va trobar un ermità que li va dir que si feia el bé trobaria aquest senyor que tant cercava. Com que prop de la cova de l'ermità fluïa un riu molt cabalós i tumultuós, es dedicà a passar gent d'una riba a l'altra. Vet ací que un vespre se li presentà un infant pregant-li el passés a l'altra riba. En Cristòfol s'alça i es carrega a coll la tendra criatura. Però heus ací que mentre transpassava el riu, el xicotet se li anava fent més i més pesant i feina tingué per arribar a l'altra banda.
- Saps noi que peses molt? Em pensava que portava a coll tot el món.
- Tens raó, Cristòfol, perquè jo sóc Jesús i tot el món és en mi.
Dit això Jesús desaparegué. Cristòfol havia trobat el seu senyor.
Paremiologia Sant Cristòfor gloriós, guardeu-me de tota pena i de tots dolors.
Pluja per sant Cristòfol, bones figues de moro, pluja per santa Anna, ja és tardana.
Tradicions i altres Arreu de Catalunya era típic anar a beneïr cotxes, motos, furgonetes...

Fets històrics catalans

El 10 de juliol de 1880 sortí el primer número de la Il·lustració Catalana.

1910 - Es celebra a Barcelona la primera gran manifestació feminista de l'estat espanyol amb la participació de més de deu mil dones.

Fets esportius catalans

El 10 de juliol de 1912 El comte Churruca funda el Barcelona Golf Club, que més tard passaria a denominar-se Golf Club de Pedralbes. Anys més tard, la visita del monarca Don Alfonso XIII afegiria el distintiu "Real" al nom.

Pastisseria festiva

El volant de sant Cristòfol és un tortell amb forma de volant de cotxe fet de pasta de brioix, farcit de massapà i fruites confitades, i que amaga una sorpresa a dins (acostuma a ser un cotxet de porcellana petit).
Sant Cristòfor (o Cristòfol) és en l'actualitat el patró dels automobilistes i intercessor de tots els que viatgen, protector de tots aquells que volen iniciar un viatge. Segons la tradició cristiana, aquest sant és hereu d'un gegant palestí anomenat Rèprobe, un personatge que ajudava als viatgers a travessar un riu molt cabalós.