A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
3 DE JULIOL
Santoral Sant Tomàs, sant Eulogi i sant Cuqui
Diades Dia internacional de les cooperatives.
Llegendari Sant Cuqui era el patró dels avars, i sobretot dels usurers. Aquests el pregaven fervorosament tots els divendres per tal que els protegís en els seus negocis.
Paremiologia  
Tradicions i altres Escunhau, aplec al pilar de la pedra de sant Roc i sant Sebastià. Missa, cant dels goigs i dinar. Benedicció del terme i del bestiar.

Fets històrics catalans

El 3 de juliol de 1841 l'ajuntament de Barcelona signà un contracte amb Carles Lebon per la il·luminació per gas dels carrers de la ciutat i els principals edificis de la ciutat.

Fets esportius catalans

El 3 de juliol de 1955 es disputà la primera edició de les 24 Hores al circuit del Parc de Montjuïc. Era una cursa de velocitat de llarga durada en què es posaven a prova la força física dels pilots i el rendiment mecànic de les motocicletes, a l'estil de les 24 Hores de Le Mans. Participaren 45 equips. Els guanyadors, Joan Soler Bultó i Josep Maria Llobet, "Turuta", amb una Montesa Brio 125 de sèrie, varen fer 510 voltes al circuit, recorrent 1.935,922 Km a una velocitat mitjana de 80,633 Km/h.