A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
27 GENER
Santoral Sant Emeri
Diades Dia Internacional Víctimes de l'Holocaust
Llegendari Conten que va venir a Catalunya amb en Carlemany. Van posar setge a Girona per foragitar els moros que s'hi havien fet forts. A més dels sarraïns, havien de combatre un drac ferotge i enorme que tenia el cau a l'estany de Banyoles; aquest drac posseïa la propietat de volar, nedar i caminar i amb el seu alè fètid infestava tot el Gironès. Carlemany envià diverses vegades escamots dels seus millors soldats per a combatre la bèstia, però tots morien fets xixina per les seves urpes o enverinats per la seva alenada. Sant Emeri s'encaminà tot sol, xanet, xanet, cap a la cova del drac. El drac, en sentir farum humana, sortí prest per clavar-li queixelada. Però el sant, tant sols beneInt-lo, el deixà mansoi mansoi com un xaiet. i se l'endugué cap al campament de Carlemany. Allà els soldats el mataren amb tota facilitat i del drac jo no se'n cantà mai més ni gall ni gallina.
Paremiologia  
Tradicions i altres  

Fets històrics catalans

El 27 de gener de 1962 foren clausurats a la Ciutat de Mallorca els actes commemoratius del primer centenari de mossèn Antoni Maria Alcover, iniciador del Diccionari Català-Valencià-Balear.

1151 - Ramon Berenguer IV de Barcelona i Alfons VII de Castella-Lleó signen un tractat sobre la conquesta i el repartiment d'al-Andalus, en el qual el barceloní es reservava les terres de València, Dénia i Múrcia.

1849 - Derrota de la columna carlista de Ramon Cabrera a la Cellera del Ter davant les forces isabelines.