A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
22 GENER
Santoral Sant Vicenç i sant Víctor
Diades  
Llegendari Conta la llegenda que sant Vicenç era vinater i que amb una engruna de vi dolent, per obra de la seva gràcia, feia tantes bótes de vi com volia i de tantes menes com desitjava, des del vinagre fins a vi dolç i ranci, a la mistela i a la malvasia. Anava pels camps i, per tal de convertir heretges i incrèduls, agafava la carbasseta de vi que portaven per a remullar el menjar i en feia sortir una portadora o una bóta d'unes quantes càrregues, i així convertia la gent.
Paremiologia Per sant Vicenç comencen els vents.
Si per sant Vicenç fa bon sol, de cada cep se n'omple un bot. Si plou al matí, la meitat de vi, si plou a la tarda, collita esguerrada.
Sant Vicenç mullat, tot el vi esguerrat.
Per sant Vicenç l'hivern cada dia perd una dent.
Tradicions i altres Hi ha molts pobles que el dia de sant Vicenç celebren la festa petita o la festa major d'hivern.

Fets històrics catalans

El 22 de gener de 1927 dictà sentència el tribunal de París que jutjà Francesc Macià i als seus companys pels fets de Prats de Molló.

984 - Mor a Girona el comte Miró II Bonfill de Besalú i Cerdanya i bisbe de Girona.

Pastisseria festiva

Són típiques les Moles de Sant Vicenç. Aquest pastís de pa de pessic, amb forma de roda de molí, es farceix de crema, de nata... Des de l'any 1983 a Sant Vicenç dels Horts són típiques les Palmes i Moles de Sant Vicenç que fan referència als atributs del sant del poble. Les fan durant tot l'any i especialment per la Festa Major d'Hivern.