A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
17 GENER
Santoral Sant Antoni abat
Diades
Llegendari Conten que tanta era la seva fama de miracler que arribà a orelles del governador de Barcelona, la filla del qual tenia una estranya malaltia per la qual no es trobava remei. El desconsolat pare envià servents a cercar el sant amb l'esperança de guarir-la.

- Perdoneu que no us acompanyi a Barcelona, pero no puc abandonar el meu lloc d'oraciói penitència. No obstant pregaré a Déu per la guarició de la filla del vostre senyor.- Els contestà el sant.

Pero Déu volgué que sant Antoni complís el que se li havia demanat. Tot just els servents havien arribat al palau del governador, l'ermità davallava de dalt d'un núvol que l'havia transportat a la nostra ciutat, deixant-lo en una platja que hi havia on ara es troba el Parc de la Ciutadella, i que rebé el nom de Platja de Sant Antoni.

Així que posà els peus a la sorra se li presentà una truja acompanyant un garrinet que havia nascut coix d'una pota. Els grunys de la mare, que trencaven el cor, demanaven el benestar pel seu fillet. La benedicció del sant el guarí, meravellant tots els presents que tantost anaren a dir-ho al governador. Aquest l'acompanyà a visitar la seva filla a la qual tornà la desitjada salut.

La truja, agraïda al sant, no va deixar-lo mai més per res i va seguir-lo sempre per tot arreu. Conten que en morir Sant Antoni, aquesta l'enterrà. Pero mai més es separaren ja que en totes les representacions del sant, la trobem als seus peus.

Paremiologia Per Sant Antoni comença a fer el toni, per Sant Sebastià comença a bogejar. (Comença el temps de Carnaval)
Tres tonis fan un boig. (Fer el toni és fer el boig)
Sant Antoni es va enamorar d'un porc, sant Josep d'un be i jo de vostè.
Entre sant Antoni i sant Sebastià, més fred que en tot l'any fa.
Per sant Antoni de gener, fan festa el cavall i el traginer.
Sant Antoni serè omple la bóta i el graner.
Tradicions i altres És el protector dels animals i qui vetlla per llur salut, sobretot els de peu rodó, des de l'ase fins al cavall, passant pel "matxo", la somera, la mula i l'euga. En nombroses poblacions dels Ports de Morella es celebren les Santantonades. Possiblement les més famoses siguin les del Forcall. Una munió de diablots fan presoners a sant Antoni i a sant Pau i els passegen lligats per tot el poble movent molt d'enrenou. A la plaça del poble s'hi ha construit una immensa barraca feta de troncs de pi i recoberta de brancam. S'hi cala foc i diables, sants i públic en general hi entra i hi surt, mentre la barraca crema.

Fets històrics catalans

El 17 de gener de 1959 va morir a Barcelona el folklorista Joan Amades.

1355 - Pere el Cerimoniós arriba a Càller després de reduir la revolta sarda contra el domini català.

Pastisseria festiva

El Tortell de Sant Antoni és un tortell fet de pasta de brioix i farcit de massapà, molt semblant al Tortell de Reis,. Es consumeix el 17 de gener, diada de Sant Antoni Abat, patró del bestiar, i festa dels Tres Tombs. Aquest cop la sorpresa amagada és una figureta de ceràmica que imita un animal o bé un picarol.

A Mallorca és típica l'ensaïmada de sant Antoni.