A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
6 GENER
Santoral Adoració dels Reis d'Orient
Diades
Llegendari Dels tres reis, un és ros perquè és d'una terra on tots són rossos; l'altre és negre perquè vé d'una terra on tots són negres i el tercer és blanc, no perquè sigui el més vell, es diu que és el més jove, sinó perquè en arribar a l'establia, volgué ser el primer en adorar a Jesús i apartà a empentes als seus companys. Jesús el castigà i li féu tornar blancs tots els cabells.
Paremiologia Pels Reis, el dia creix i el fred neix.
Pels Reis ase és qui no ho coneix i més ase qui ho coneix.
Boig serà el campaner que pels Reis toca bon temps.
L'hivern verdader, pels Reis el fred primer.
Els Reis mullats, l'ordi pels terrats.
Avui és el gran dia d'obrir els regals que ens han deixat els Reis i de disfrutar amb les joguines.
Tradicions i altres És costum que els xiquets i xiquetes es llevin ben d'hora, ben d'hora, ben d'hora per anar a veure què els han portat el reis i comprovar que que aquests s'han menjat les galetes i begut els licors que els havien deixat per a ells. Lògicament llurs camells també han enllestit el pa sec i l'aigua a ells destinats.

Fets històrics catalans

El 6 de gener de 1640 les tropes catalanes reconquereixen el castell de Salses, al Rosselló, als francesos, que l'havien ocupat el 20 de juny de l'any anterior, durant la Guerra dels Trenta Anys.

Fets esportius catalans

El 6 de gener de 1911 va començar la primera edició de la "Volta" a Catalunya, una de les proves ciclistes més antigues del món. Organitzada pel Club Deportivo Barcelona, les xifres de la primera edició van ser modestes per força. La primera etapa, de 97 km, es va córrer entre Barcelona i Tarragona passant per Sitges. La segona va connectar Tarragona amb Lleida a través de 111 km, i la tercera la capital del Segrià amb Barcelona en 157 km d'etapa. En total 363 km. No es va arribar a Girona, simplement, perquè fa cent anys no hi havia carreteres en condicions. De la plaça de Sarrià van sortir 34 participants i en van arribar 22 al velòdrom de Sants on va acabar la carrera amb victòria de Sebastià Masdeu amb un espectacular promig de 23 km per hora.

Pastisseria festiva

El tortell de Reis té arrels paganes, ja que l'imperi Romà ja celebrava les festes d'hivern, o festes dels fruits, amb tortells fets de figues, dàtils i mel. Els romans utilitzaven les faves per votar el rei de les festes d'hivern en honor del déu Saturn.

El tortell de Reis, té forma d'anella més o menys rodona, la massa és de brioix i el farciment sol ser massapà. Està ricament decorat de fruita confitada (típicament cireres, taronja i pell de síndria) i de fruits secs: pinyons o ametlla tallada. Conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta, normalment un dels Reis. Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és qui ha de pagar el tortell.

Si la fava tu has trobat
Paga el tortell sense recança
I no perdis l'esperança,
Seràs ser afortunat.
I si et surt la figureta
No et quedarà més remei
Que ésser coronat com Rei
D'aquesta festa distreta.
Tradició, sana alegria;
Formem en taula anell,
I mengem tan bon tortell
En pau i en franca alegria.