A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
14 FEBRER
Santoral Sant Valentí
Diades Día europeu de la salut sexual
Llegendari Conten que temps era temps, el Pla de Bages va patir un eixut de set anys en que no va caure ni una sola gota d'aigua. Un monjo mig beneitó del monestir de sant Benet no parava de dir que si li permetien, aniria a buscar unes relíquies que farien ploure. Al cap de molt precs, el deixaren anar i ell, xanet xanet, s'encaminà cap a Tolosa. En arribant, furtà les relíquies de sant Valentí i se'n tornà cap a casa. Però vet ací que totes les campanes es van posar a tocar i els tolosans, en adonar-se del furt, el perseguiren. Fugint dels seus perseguidors i amb el sac de les relíquies a l'esquena, es trobà que el riu Garona li barrava el pas, i cap pont pels voltants. Però vet ací que les aigües del riu es separaren i el deixaren passar, i, just després d'haver passat, barraren el pas als seus perseguidors. Els tolosans, en veure el miracle se'n tornaren cap a casa cap cots. En arribar al Pla de Bages, totes les campanes de la contrada es posaren a tocar elles soles, i, tot seguit, es posà a caure una bona pluja de saó.
Paremiologia Per sant Valentí l'ametller a florir.
Per sant Valentí floreix el romaní.
Per sant Valentí trascola el teu vi.
Tradicions i altres Sant Valentí és el patró dels enamorats. Hom tenia també a sant Valentí per patró dels estafadors, dels malpagadors, dels trampistes i dels enredaires. Tota aquesta patuleia cada diumenge anaven a missa a la capella del palau. A la sortida s'aplegaven a la placeta on s'organitzava una escola de murrieria i s'ensenyaven les trampes i els ardits els uns als altres.

Fets històrics catalans

El 14 de febrer de 1932 quedà implantat a Barcelona el descans dominical per a tots els mercats i botigues de queviures.

Fets esportius catalans

El 14 de febrer de 1928 va ser constituït el Billar Club i es va instal·lar en el soterrani de l'edifici "Coliseum", en el mateix lloc on és ara, Gran Via de les Corts Catalanes 595, baixos. Per les mateixes dates es van crear les Federacions Catalana i Espanyola que per molt temps van ocupar dependències dintre el Club fins a finals dels 40 en què l'Espanyola es va traslladar a Madrid a instàncies del Consell Superior d'Esports. Aquest Club és el degà dels clubs espanyols i en els seus locals s'han celebrat tota mena d'esdeveniments billaristics, en totes les seves modalitats, a nivell individual i per equips, tan nacionals com internacionals així com exhibicions de professionals.

Pastisseria festiva

El pastís d'avui ha de tenir la forma de cor.