A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
2 DE FEBRER
Santoral La Purificació de la Mare de Déu (La Candelera)
Diades
Dia Mundial dels Aiguamolls
Llegendari La Candelera és la que commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria, un ritus obligatori en la tradició jueva basat en l'oferta i benedicció de candeles de cera. La tradició marca el dia d'avui com el dia de desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle. La Candelera assenyala també la cresta de l'hivern i dóna a entreveure que la primavera s'acosta: l'ós surt de la cova, la cigonya pot arribar, la garça puja als arbres per veure quin temps fa... Són els primers indicis del renaixement de la vida, després del temps de mort que representa l'hivern. Si aquests signes no són clars, l'hivern es prolongarà encara 40 dies més. Per aquest motiu cal anar a despertar l'ós, perquè arribi aviat el bon temps.
Paremiologia

Avui febrer, demà Candeler i sant Blai el darrer.
Si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu.
Per la Candelera l'ós surt de l'ossera.
La Candelera és ploranera o per davant o per darrera.
Per la Candelera ous a la gallinera.

Mare de Déu del Candeler
Segon dia de febrer,
Sant Blai el tercer,
Endevina quin mes és.

Tradicions i altres En moltes contrades pirinenques avui es celebrava el despertar de l'ós. Valls: festa de la Mare de Déu de La Candela. Cada deu anys la fan grossa: les festes desenals.
Fira de la Candelera de Molins de Rei.

Fets històrics catalans

El 2 de febrer de 1851va néixer a Corbera d'Ebre el científic Jaume Ferran i Clua, descobridor de la vacuna contra la verola.

1833 - El guerriller realista Josep Tabescà es pronuncia a Sant Vicenç dels Horts, en una acció que fou un antecedent de la primera guerra carlista. Va ser detingut i, poc despres, executat.

Fets esportius catalans

El 2 de febrer de 1926 es celebrà a Tarragona la Jornada dels Rècords amb la presència del baró de Güell, president del Comitè Olímpic Espanyol i Hans Gamper, president del FC Barcelona.

Pastisseria festiva

Pastes seques, farcides de melmelada de préssec, algunes, en forma de bombeta.