A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
6 DE DESEMBRE
Santoral Sant Nicolau
Diades Dia de la Constitució Espanyola
Llegendari Una vegada tres noiets, de vuit a deu anys, van anar a jugar al camp i es van extraviar. Un carnisser mala persona els va trobar i amb bones raons se'ls va endur a casa seva, i a casa que els va tenir, els amanyagà bo i prometent-los que a l'endemà al matí el duria a llur casa. Quan dormien, el carnisser, ajudat per la seva dona que era tan dolenta com ell, va matar els tres angelets i els posà a salar dins d'un cubell. No es va saber res més dels nens fins que, set anys més tard, un dia que el bisbe sant Nicolau passava per aquells indrets, se li va fer de nit, i va demanar acolliment al carnisser. Tant ell com la seva dona li prepararen un bon sopar, perquè el sant bisbe era molt venerat per tot el país. Però ell ho refusà. Només va dir amb posat serè:
- No en menjaré, d'això. Més m'estimo que em doneu carn d'aquelles criatures que vàreu matar ara fa set anys i que teniu en salmorra.
Els carnissers varen fer l'intent d'escapar-se, però sant Nicolau s'alçà, n'agafà un per cada braç i els digué:
- Mostreu-me on s¢n les criatures assassinades i Déu us perdonarà.
Els altres, esporuguits i sense esma del que feien, van assenyalar la porta d'una cambra, i llavors hi entrà el sant; i no va fer més que tocar els trossos de carn que s'aixecaren els tres infants fregant-se els ulls i dient:
- Que bé que he dormit!
- Dormia més a gust!
- Que n'estava de bé! He somiat que jugava amb els angelets del cel!
Sant Nicolau tornà els tres infants a casa de llurs pares.
Paremiologia Sant Nicolau, de la neu porta la clau.
Sant Nicolau obre les festes amb clau.
Per sant Nicolau plou, si a Déu plau.
Tradicions i altres San Nicolau era el patró de la mainada i per aquesta raó feien festa. la diada començava amb una capta matinal i en una berenada a la tarda, amb el senyor mestre, en la qual es menjaven el que havien recollit al matí i un arròs on l'ingredient principal era un gall que havien comprat amb la xavalla que havien recol·lectat.

Caritat senyora,
caritat, si us plau,
que venim de Roma
i portem corona
de Sant Nicolau.

Amb aquesta cançoneta anaven captant pels carrers. Cantaven al so de panderos i ferrets, tots uniformats amb dues peces confeccionades a l'escola: un barret de paper de forma triangular, amb aplicacions de paper daurat o platejat i una borleta en cada una de les tres puntes i, a més, un sabre de fusta amb puny de llauna, eina imprescindible per al moment culminant de la festa. El moment culminant de la festa era el migdia. Acabada la capta, es reunien a la plaça per donar mort al gall.

De Preixana só vingut
mig a peu, mig a cavall,
per a veure en'questa festa
si podia mata'l gall.

Es lligava la pobra bestiola amb una corda que anava de balcó a balcó, de manera que quedés penjada al mig de la plaça. Aleshores anaven passant un a un els vailets del poble, armats amb el sabre amb el qual miraven de matar el gall, talment com en el joc de trencar l'olla, però en lloc d'olla es trobava el gall. Val a dir que els vailets escometien a la pobra au amb els ulls embenats. Abans, però, calia que el valent de torn dediqués a la pobra bèstia un parlament:

Pobre gall, estàs perdut;
després de tanta tabola,
voldria que la cassola
te serv´ss per taüt;
ja n'estic ben previngut
per a fer-te uns funerals,
amb incens de pebre i sal,
que's la mellor confitura,
lo ventre per sepultura
i lo porró per fanal.

Fets històrics catalans

El 6 de desembre de 1814 va néixer a Reus el general Joan Prim i Prats

Fets esportius catalans

El 6, 7 i 8 de desembre de 1908 es celebrà La primera edició de la Volta a Tarragona. És la prova ciclista per etapes més antiga que es corre a l'Estat espanyol. És alhora la tercera cursa per etapes més antiga del món, solament superada pel Tour de França i per la Volta a Bèlgica. Aquella primera edició va constar de quatre etapes disputades en tres dies;. Comptà amb la participació de 31 ciclistes, el recorregut tenia un total de 310km.