A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.
PAREMIOLOGIA CATALANA
15 D'AGOST
Santoral L'Assumpció de la Mare de Déu
Diades
Llegendari  
Paremiologia Per la Mare de Déu d'agost, a les set ja és fosc.
Pluja per la Mare de Déu d'agost, any de most.
El sol de l'Assumpció, fa el vi millor.
Passada santa Maria, l'herba renadiua i el bestia ja pot menjar.
Cada dia no és santa Maria.
Tradicions i altres És una de les quatre festes de la Mare de Déu. El 15 d'agost és el dia de l'any que més poblacions celebren llur festa major.

Fets històrics catalans

El dia 15 d'agost de 1285 a les portes de la ciutat de Girona, les tropes catalanoaragoneses han de fugir davant l'embat francès. Combat de Santa Maria..

1634 - Esclata una crisi política entre Castella i Catalunya provocada per l'intent del compte-duc d'Olivares de mobilitzar els catalans en una campanya militar fora del Principat.

 

Fets esportius catalans

El 15 d'agost de 1987 una cordada tarragonina marxà al Nepal. L'objectiu era fer l'Annapurna de 8091 m. Aquesta muntanya ja havia estat conquerida el 1984 pels catalans Nil Bohigas i Enric Lucas.

Pastisseria festiva

Avui Cardedeu, con tantes d'altres poblacions, celebra la seva festa major. Bon moment per a degustar l'especialitat d'aquesta vila: Els borregos. Aquest dolç està documentat des de l'any 1770. Els borregos es fan ambfarina, sucre, mantega, llevat, oli, sal, ous i matafaluga o aiguardent. Un cop treballada la pasta, es fan unes barres primes i llargues i es col·loquen en una llauna untada d'oli, es tapen amb un drap i es deixen reposar en un lloc calent fins que hagin duplicat la grandària. Aleshores se'ls passa un pinzellet xopat d'aigua i oli, i es fiquen al forn fins que queden daurats. Quan són freds es tallen a trossos d'uns dos centimetres de gruix i es tornen a ficar al forn fins que siguin rossos i durs. En ser durs, se solen menjar sucats amb llet o vi dolç per postres, per berenar o per esmorzar.