A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

 

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
27 ABRIL
Santoral Mare de Déu de Montserrat
Diades
 
Llegendari Conten que set pastorets de Monistrol van notar, set dissabtes seguits, a plena nit, que, de darrera de la muntanya, sortia una resplendor com si sortís el sol, i van veure caure un gran nombre d'estels, que tots anaven a parar al mateix punt. Van explicar el cas al rector de Monistrol, qui, el dissabte següent, va anar a la muntanya per tal de veure què hi havia de cert en allò que els pastorets li explicaven, i també veié la gran resplendor i la pluja d'estels. De seguida va córrer cap a Manresa a explicar el cas al bisbe. Aquest, el dissabte següent, seguit de molts milers de feligresos, van fer cap al peu de la muntanya, i tots van veure aquell meravellós prodigi. La muntanya per aquell temps era tota emboscada i no s'hi podia pas transitar. Set homes dels més braus i valents van oferir-se a enfilar-se muntanya amunt, com a gats, i anar cercant cercant, fins a trobar el lloc on queien els estels. Així van fer cap a la cova on hi havia la imatge de la Mare de Déu, tota envoltada de llums i de resplendors. Molt abans d'arribar a la cova ja van sentir unes olors molt suaus i enciseres que els guiaren pel camí que havien de seguir per arribar a la cova. Seguint les petjades d'aquells set homes, va pujar tota la gent, presidida pel bisbe. Decidiren portar la imatge a la seu de Manresa i van organitzar una gran processó. Però, heus aquí que, en arribar la imatge al planell on avui s'aixeca el monestir, es féu tan feixuga que de cap manera no van poder fer seguir endavant. Amb això van comprendre que la imatge volia estar allí; i en aquell mateix lloc li aixecaren una capella. Més tard, el comte Guifre el Pelós hi fundà un monestir de monjos benedictins.
Paremiologia  
Tradicions i altres En temps de la famosa fira de Verdú, al punt de les dotze de la nit, es feia un toc especial amb la campana grossa, per tal d'anunciar als firaires que finia el temps del mercat del bestiar boví i que s'iniciava el del de llana. Grans ramades d'ovelles que estaven acampades per la rodalia emprenien llur marxa cap a la població mentre els bous abandonaven els espais de la fira.
  Fins fa ben poc, era típic o comú que els nuvis, un pic casats, anessin a fer una visita a la Moreneta.

Fets històrics catalans

El 27 d'abril de 1947 al Monestir de Montserrat, aprofitant la festa d'entronització de la Mare de Déu, s'hi fa una gran manifestació catalanista que la dictadura no pot aturar.

Fets esportius catalans

El 27 d'abril de 1975 es celebrà el darrer Gran premi de Fórmula 1 al circuit Montjuic.

Pastisseria festiva

El pastís d'aquesta diada és um pastís de xocolata al damunt del qual s'hi posa una representació de les muntanyes de Montserrat, també de xocolata..