A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
25 ABRIL
Santoral Sant Marc i santa Calixta.
Diades Dia de les Llibertats Nacionals País Valencià.
Llegendari

Segons diuen, sant Marc va predicar l'evangeli a Alexandria i allà fou martiritzat. Els seus botxins van tractar de cremar el seu cos però, oh meravella! no ho aconseguiren. Els cristians d'Alexandria van rescatar el seu cos intacte, el van embolicar i li van donar sepultura en la part oriental de l'església que havien construït. Segles més tard, el IX per ser exactes, uns navegants italians van robar les relíquies del sant i les van portar a Venècia i li van construir la basílica de sant Marc, on roman el cos del sant. De fet, aquests pirates no van poder-se endur el cos sencer, es van deixar el cap. Si més no així ho creuen els coptes, que va romandre a Alexandria. Cada any, el dia 30 del mes de Babah, l'Església Copta commemora la consagració de l'església de Sant Marc, i l'aparició del cap del sant en l'església copta de Sant Marc, a Alexandria, on es conservaria el seu cap.

Temps era temps que les llagostes i altres plagues del camp eren tan grosses i que agafaven i portaven pedres amb tota facilitat. Destruïen els conreus, aterraven les collites i mataven les persones. Sant Marc les va reduir a la mida actual i els va fer perdre el braó i la força. Així va salvar la humanitat i els camps de la fúria de les feristeles del bosc. En agraïment foren instituides les tres processons que fins fa ben poc es celebraven. Donaven el volt per tot el terme i cada una tenia un significat diferent: l'una tenia per finalitat preservar les herbes, l'altra, els grans i els cereals i la darrera els fruits i la vinya. Aquestes processons rebien el nom de les lledànies o de matar la cuca.

Paremiologia Per sant Marc el berenar d'hora i el sopar tard.
Sant Marc, guardeu-nos del blat
Per sant Marc espiga el blat.
De sant Marc a santa Creu a sembrar síndries arreu.
Per sant Marc el llop ja és nat
Sant Marc patró dels ruixats.
Per sant Marc herbes per totes parts
Sant Marc porta ventera, si no la duu al davant, la duu derrera.
Per sant Marc Evangelista el mes de maig a la vista.
Tradicions i altres
Berga, festa de sant Marc al santuari de la Mare de Déu de Queralt. Processó originada pel vot del poble instituit el 1687 amb motiu d'haver estat deslliurada la ciutat d'una plaga de llagosta. Després de la missa, l'Ajuntament s'encarrega de repartir xocolata i coca als presents. Es coneix també la festa com la xocolatada.
  Per sant Marc el dia és prou llarg per començar les berenades: per sant Marc, a berenar al camp.
  A sant Marc se l'invoca contra les tempestes. Sant Marc, Santa Creu, Santa Bàrbara no ens deixeu.

Fets històrics catalans

El 25 d'abril de 1707 Almansa (Albacete, Castella, Espanya): les tropes felipistes derroten les austracistes a Almansa (Albacete), cosa que comportarà que Castella ocupi el Regne de València per dret de conquesta (guerra de Successió).

1196 - Mor a Perpinyà Alfons I el Cast, rei de Catalunya-Aragó, fill de Ramon Berenguer IV i de Peronella.

 

Fets esportius catalans

El 25 d'abril de 1922 Tarragona va acollir una prova de resistència de motos i sidecars organitzada per l'Automovil Salón de Barcelona, amb arribada al passeig de Sant Clara. S'hi van apuntar 26 vehicles.

Pastisseria festiva

El pastís de Sant Marc és un clàssic de la rebosteria ben conegut per tothom; és d'aquells pastissos que mai passaran de moda. El pastís està fet de capes de pa de pessic amb nata al mig i cobert de rovell d'ou caramel·litzat o cremat. N'hi ha variants amb una capa de trufa o de crema i també d'altres cobertes amb ametlles i sucre en pols.