A la una canta en gall,
a les dues la gallina,
a les tres el rossinyol
i a les quatre ja és de dia.

Al sol li diuen Llorens
i a la lluna Margarida;
ella fa claror de nit
i el sol la fa de dia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAREMIOLOGIA CATALANA
23 ABRIL
Santoral Sant Jordi
Diades Dia del llibre
Llegendari Conten que un monstre ferotge i terrible, que posseïa les facultats de caminar, volar i nedar, i tenia l'alè pudent i emmetzinador, s'instal·là prop de Montblanc. Era l'estrall dels ramats i de la gent i per tota aquella contrada regnava el terror més profund. El poble va decidir que cada dia una persona li serviria de presa. Ho van provar i va donar resultat. A partir d'aquell dia, cada matí feien el sorteig i, a qui li tocava, el menaven prop de la cova del drac... i ja t'ho faràs. Però vet ací que un dia li tocà a la filla del rei. Quin esglai! Hi ha qui s'oferí per anar-hi en lloc seu. Però el rei fou inflexible: "Si li ha tocat, li ha tocat!". La princesa sortí tota soleta i, xanet xanet, s'encaminà cap al catau de la fera, mentre el poble, de la muralla estant, contemplava desconsolat i alicaigut com la joveneta desapareixia bosc enllà. Però fou el cas que se li presentà un cavaller, cavalcat en un cavall blanc i amb una armadura daurada i lluent. "Fugiu rabent" li digué la donzella "Per aquests verals hi ha un drac que us farà xixina!". Però el cavaller li respongué: "No patiu, he vingut expressament per alliberar-vos a vos i a la ciutat del drac malvat". En aparèixer la bèstia, el cavaller s'hi encarà i el malferí. El cavaller, que era sant Jordi, lligà la bèstia pel coll amb una cinta i la donà a la princesa perquè ella mateixa el portés a la ciutat. El drac la seguí, tot mansoi.
Paremiologia Sant Jordi mata l'aranya.
Sant Jordi arribat, surt la cuca del forat. (A partir d'avui es veuen molts més insectes)
Per Sant Jordi, l'espiga a l'ordi.
Per sant Jordi espiga l'ordi, per sant Marc espiga el blat.
Si trona per sant Jordi, blat, xeixa i ordi.
Pluja per sant Jordi i sant Marc, porrons i barrals trencats. (malament per la vinya)
No diguis hivern passat que sant Jordi no hagi estat.
Tradicions i altres

Sant Jordi, patró de Catalunya. Festa fel llibre i de la rosa.
Alcoi: Festes dels Moros i Cristians

  Són moltes les llegendes que, en la conquesta d'una ciutat o fortalesa catalanes, enmig de les batalles apareix sant Jordi per donar un cop de mà.
  Les Corts Catalanes, l'any 1459,van decretar festa el dia de Sant Jordi. Des de molt abans la Generalitat celebrava una solemne funció a la capella del Palau del General.Hom repartia ramellets de flors a les dames que hi assistien. En ésser dissolta la Generalitat, es permeté al poble l'accés a la capella i d'aquesta època data la fira de roses, anomenada fira dels enamorats. Hi anaven les parelles i ells firaven llurs companyes amb un ram de roses.
  La tradició del llibre és molt més recent. Fou el 1926 que Alfons XIII "el cametes" establia la que s'anomenava "Fiesta del libro español". El decret especificava: "... en España la fiesta anual del libro español en la perdurable fecha del natalicio del inmortal Cervantes." Aquesta diada fou en principi , el 7 d'octubre, però només va durar cinc anys, ja que la data del naixement de Cervantes no estava clara. Per aquest motiu es passà ràpidament al 23 d'abril, aniversari de la seva mort.
  Els Jocs Florals són la festa de la poesia. Les seves arrels les hem d'anar a buscar a l'edat mitjana quan el centre cultural d'Europa es trobava acavall dels Pirineus, on la llengua d'Oc era la llengua dels trobadors i de la poesia. Van néixer al segle XIV a Tolosa. Barcelona va seguir el seu exemple i els instaurà el 1393 i continuaren fins ben entrat el segle XV. Fou la Renaixença que, cercant la nostra identitat perduda, retrobà les velles arrels. Gràcies als Jocs Florals se li donà nova volada en el món de les lletres i de la poesia.

Fets històrics catalans

El 23 d'abril de 1976 sortí a Barcelona el primer número del diari Avui, primer diari en català editat a Catalunya des del final de la guerra espanyola.

Fets esportius catalans

El 23 d'abril de 1943 es funda a Barcelona el CD Hispano-Francès començant a practicar el voleibol a Barcelona.

Pastisseria festiva

El pa de Sant Jordi és un pa, o bé un pastís de brioix, on s'hi ha barrejat sobrassada, de tal manera que en tallar-lo s'hi poden apreciar les quatre barres de la Senyera.