SANTUARIS
SANTUARIS MARINERS
MUSEUS

EXVOTS PINTATS - EXVOTS MARINERS

VERGE DELS SOCORS - Tossa de Mar, la Selva

La capella de la Verge dels Socors és una capella edificada al segle XVI. Es va construir en el que es coneixia com a camp de la Creu, ja que era el lloc on originàriament hi havia la creu de terme, i al bell mig del camí ral on es bifurcava cap a la Carbonera, cap a Girona, i cap a Lloret de Mar. Actualment, degut al creixement de Tossa, es troba situada al final del carrer del Socors.

Conta la tradició que la va fer construir Antoni Caixa, patró, mercader i negociant, i s'explica que va ser un exvot seu en agraïment a la Verge del Socors per haver-lo salvat d'un naufragi. Aviat es convertí en un important centre religiós per la devoció que hi tenien els mariners i negociants. La capella dels Socors conservava una important col·lecció d'exvots, la majoria d’ells desapareguts. El Museu Marítim de Barcelona conserva alguna maqueta de vaixell.

Des d'aquesta capella es fa la sortida i l'arribada del tradicional pelegrí de Tossa, el dia 20 i 21 de gener, una peregrinació que arriba fins a Santa Coloma de Farners, originada per vots a Sant Sebastià contra les pestilències de principis del segle XV.