SANTUARIS
SANTUARIS MARINERS
MUSEUS

EXVOTS PINTATS - EXVOTS MARINERS

VERGE DELS SOCORS - Tossa de Mar, la Selva

HISTÒRIES I MIRACLES

La llegenda d'en Xixanet

La llegenda d'en Xixanet és una de les més populars de Tossa; s'ha trasmès oralment de generació en generació. A questa llegenda ens parla d'un nen, en Xixanet, que vivia en una casa prop de la capella del Socors.

Un dia, quan en Xixanet tenia set o vuit anys, la seva mare el va enviar a comprar un setrill d'oli. En Xixanet, però no va tom ar directament a casa sinó que va quedar­-se al carrer jugant a baletes amb altres nens. Mentre jugaven, una baleta va tocar el setrill i el va trencar. Mentrestant la mare, veient que el nen trigava, va sortir a buscar-lo. Quan va veure que tom ava sense el setrill es va enfadar. Com que no era la prim era vegada que en X ixanet en feia una de grossa, va perdre la paciència i li va dir:

- Mal dimoni se t'emporti!!!

El dimoni, que estava a l'aguait, va agafar el nen i a p retà a córrer per endur-se 'l a l'infern . La mare, desesperada i penedida, va implorar ajut a la imatge del Socors. De seguida la imatge va baixar de l'altar i va córrer per a empaitar el dimoni. Aquesta cursa de la Verge perseguint el dimoni és el que es commemora amb la festa del "Toquen a córrer".

La intervenció de la Verge va ser contundent. Va pegar el dimoni amb el ceptre -la mitja cana-, fins a deixar-lo sense banyes i va tornar en Xixanet sa i estalvi a la seva mare.