SANTUARIS
SANTUARIS MARINERS
MUSEUS

EXVOTS PINTATS - EXVOTS MARINERS

NOSTRA SENYORA DE JONCADELLA - Joncadella, Bages

El santuari de la Mare de Déu de Joncadella, patrona del Pla de Bages, és situat en un planell a mà esquerra del riu Cardener, prop de Manresa. Venerada des de temps immemorial, la imatge de la Verge hauria estat trobada en una petita cova coberta de joncs. Aquest seria l'orígen del topònim que, des del segle XI, trobem documentat amb diverses formes derivades del llatí juncus.

Històricament l'església de Joncadella fou una de les set parròquies filials de Santa Maria de Manresa. El nomenament de rectors depenia del canonge cambrer de la Seu d'aquesta ciutat. El 1879 perdé el caràcter parroquial i es convertí en tinença o ajuda de Santpedor i, després, de Sant Martí de Torruella, però conservà les prerrogatives de baptisteri i cementiri propis.

Santuari tradicionalment molt visitat, Joncadella ha acollit des de sempre apleguistes de tota mena, devots, esportius i arrossaires. Encara es pot veure una petita mostra dels exvots que havien omplert el cambril de la Verge. El Museu Etnològic de Barcelona en conserva una dotzena llarga.