SANTUARIS
SANTUARIS MARINERS
MUSEUS

EXVOTS PINTATS - EXVOTS MARINERS

Segons el diccionari Català Valencià Balear exvot és un do ofert a una imatge religiosa en compliment d'un vot o en recordança d'un benefici rebut i que consisteix en un objecte que es penja a la paret o al sostre del temple o capella on es venera la dita imatge.

La història dels exvots està arribant a la seva fi. Després d'un llarg recorregut de milers d'anys, un costum tan arrelat a la nostra cultura ha passat a ser un record dels nostres grans o una curiositat que podem trobar en un racó d'un museu local o en comptats santuaris o ermites que s'han resistit a despendre's d'aquest tresor de la devoció popular. No fa pas gaire que santuaris i ermites de gran devoció rebien contínuament dàdives i exvots, ara unes crosses o una lligassa de núvia, ara unes trenes o un retauló, potser una gorra militar o bé una cama o un cap de cera.Les parròquies, ermites i santuaris tenien un Llibre de Miracles on quedaven anotats aquests vots fets o gràcies implorades a la Verge o als Sants i concedits per la divinitat.

Al llarg de la segona meitat del segle XX ermites i santuaris han anat fent desaparèixer les presentalles emmagatzemades en els seus recintes, condemnant-les a la foguera, com si de bruixes es tractessin, o bé desempallegant-se d'elles per altres camins. De fet el foc sempre ha estat un element purificador i, de sempre i periòdicament, quan l'excés d'exvots acumulats començava a ser molest, el rector de torn n'eliminava una quantitat per fer lloc als que poc a poc s'anaven incorporant. Sempre eliminava els més vells, els ja oblidats, per no ferir els sentiments dels parroquians. Però ara aquest cicle s'ha trencat, s'ha fet neteja general i es controlen molt les noves incorporacions.

Juntament amb els ex-vots ha desaparegut tota una indústria dedicada a la seva fabricació i comercialització: cerers, llauners, pintors, fusters, estampers... vivien o es feien un petit sobresou confeccionant peces fetes en sèrie o a mida per a oferir com a presentalla. Només els cerers com a fabricants de ciris mantenen el privilegi de que els seus productes puguin ser oferts a la divinitat en senyal d'agraïment per una gràcia concedida.