CLAUSTRES
LA CATALUNYA ROMÀNICA
SANTA MARIA DE MUR
Municipi: Guàrdia de Tremp
Comarca: Pallars Jussà

L'antic monestir de canonges augustinians de Santa Maria de Mur va ser construït a la segona meitat del segle XI, pels comtes de Pallars Jussà Ramon V i Valença i es consagrà l'any 1069 per Guillem Arnau, bisbe d'Urgell. El títol sencer del monestir era de Santa Maria, sant Pere i sant Esteve de Mur. El claustre, de planta rectangular però irregular, data del segle XII i ha estat restaurat, després d'haver sofert anys passats, una gran espoliació. La decoració dels capitells està força mañmesa però encara es reconeixen alguns ornaments geomètrics, vegetals i humans. A tocar del monestir es dreça la imponent fàbrica del castell de Mur, exemple excepcional de construcció militar del segle XI.

Conten que els moros el tenien i s'hi van fer tant forts que no hi havia manera de foragitar-los. Un dels cavallers catalans que el sitiaven va tenir una bona pensada per prendre'l. Va manar als seus companys i soldats de disfressar-se amb branques i plantes i, com a còfia, un bon manat d'herba. La filla del rei moro, de la finestra estant, va veure com la vegetació del voltant es movia i tot seguit va avisar al seu pare. Però aquest no se la va voler escoltar pensant que era el vent qui feia gronxar

les branques. En un tres i no res els soldats arribaren a les portes del castell, van deixar fora de combat als guardes i es van apoderar d'aquell castellàs tingut fins aleshores per inexpugnable.