CLAUSTRES
LA CATALUNYA ROMÀNICA
TRIBUNES, GALERIES I PORXOS
Queralbs, Ripollès
Bula d'Amunt, Rosselló
St Feliu Guíxols, B. Empordà
Codalet, França
Goigs

SANT JAUME DE QUERALBS

L'església de sant Jaume de Queralbs és un monument romànic important sobretot pel seu nàrtex ornat amb columnes de marbre polit i bells capitells historiats. Fou consagrada el 978 pel bisbe Guisard II de la Seu d'Urgell en el lloc anomenat Keros Albos (pedres albes o blanques). L'església actual data del segle XI i el nàrtex del XII.

Conten que el senyor de Queralbs es va casar molt jove, i enviudà tot seguit, just el temps de tenir una filla. El pobre senyor restà molt trist i, encara més perquè no volgué tornar-se a mullerar. El fet és que no volia donar madrastra a la seva filla, ja sabeu prou què es conta a la vora del foc.I passà el temps. I vet ací que un bon jorn el noble senyor de Queralbs s'enamorà bojament d'una damisel:la més jove que la seva filla i s'hi casà. I tal com conten les rondalles, les relacions entre mare i filla no foren gaire cordials. Al cap de poc, el cavaller hagué d'anar a la guerra. Passats els temps de brega i de cops d'espasa, tornà a Queralbs. En arribar al castell trobà a la dona, a la filla i... a un vailet que havia nascut temps després de la seva partença.

 

De qui era fill el minyó? No li volgueren dir. Ell que si, que se'n pensa una: fer veure que s'havia mort. Per aquell temps era costum tenir els morts exposats durant tres dies i, d'aquesta guisa la gent afecta l'anaven a veure i es descansaven en el difunt. Això féu la filla i, agenollada als peus del pare digué: Ara que sou mort, mentre jo ploraré desconsolada, no faltarà qui riurà d'alegria. La madrastra, en sentir-la, es posà feta una fúria i es llançà contra la fillastra. El cavaller, en veure l'escena, s'alçà de sobte dient: Ja en tinc prou, ja sé qui ha estat la deshonrada!. Tal com ja us podeu imaginar, la madrastra anà a raure a la presó més pregona del castell esperant el dia de la seva mort.