FIRES i FESTES
FESTES i OFICIS
FESTES D'ARREU
FIRES I FESTES DE CATALUNYA
El calendari festiu
Bestiari
Enllaços
FIRA DE SANT PONÇ

11 de maig

Com cada any, el carrer de l'Hospital, des del Pla de la Boqueria fins a la plaça del Pedró, es despertarà atapeït de paradetes curulles d'herbes remeieres, mels o fruits confitats i l'aire impregnat dels parfums que desprenen. I és que per l'onze de maig s'escau Sant Ponç, patró dels herbolaris, que celebren llur diada amb una fira, la més popular de la nostra ciutat.

La Fira de sant Ponç, a més de tenir molta anomenada, manté una llarguíssima tradició a Barcelona. Sembla ser que a Barcelona, ja en temps dels romans, els herbolaris es reunien vora l'indret que anys a venir ocuparia el fossar de l'església de Sant Miquel, per a exposar i vendre els seus productes durant la celebració de les festes dedicades a Flora.

Les primeres fires de plantes medicinals de les que es té noticia se celebraven al barri de la Ribera, prop del convent de Santa Caterina. Els frares d'aquest convent tenien fama merescuda de remeiers. Això era causa que molts herbolaris s'aturessin vora el convent, per proveir-los de la matèria primera i és de creure que en arribar a Sant Ponç, hi celebressin una fira. La primavera és el temps de la nova florida, quan la major part de les plantes remeieres tenen més virtut.

Però a les darreries del segle XIX el consistori municipal considerà que al barri de la Ribera es celebraven massa fires i decidí suprimir-les totes. En canvi no va posar cap obstacle perquè tinguessin lloc a l'altra banda de la Rambla, al Raval. Arran d'aquesta decisió municipal, la fira d'herbolaris va anar a parar al carrer de l'Hospital on va arrelar i encara perdura.

RECEPTA
GOIGS de Sant Ponç