FIRES i FESTES
FESTES i OFICIS
FESTES D'ARREU
FIRES I FESTES DE CATALUNYA
El calendari festiu
Bestiari
Enllaços
MATÈRIES PRIMERES, EINES I ALTRES MENESTERS

MATÈRIES PRIMERES

La llenya, generalment d'alzina, per a la construcció de la barraca, per a fer foc i per a transformar-la en carbó. El fanal, o porró, eina indispensable al bon carboner. El ginestell: per recobrir la barraca i fer-la impermeable a la pluja.
L'embalum, o brancatge d'alzina premsat, que servirà per recobrir la barraca i també la pila. De vegades es posava una capa de fagell al damunt, però no sempre. El fagell, o terra humida, per cobrir la pila per damunt de l'embalum. D'aquesta manera la pila només respira per allà on vol el piler. Fent o tapant forats, dirigirà el foc cap allà on ell voldrà.
LA LLAR
El foc, indispensable per escalfar-se i cuinar. També per encendre la pila
Els estris de cuina: olles, cassoles, paelles, la lletera, el braser, el llum de carburo... en fi, tot l'imprescindible per passar una llarga temporada al bosc coent carbó.
LES EINES DE TREBALL  

El dall: eina indispendable a tot bon bosquerol.

El xerrac de dues mans: al vespre, quan ja no hi havia llum, tallaven els troncs més gruixuts a la mida desitjada, mentre esperaven que estigués a punt el sopar.

 

Les destrals: la destral grossa i les destrals de fer branqueta, o més petites i manejables.

El cofí: o cabàs pla per recobrir la pila amb el fagell. La llauna: per tapar l'ull de la pila. També sutilitzaven lloses per a aquesta funció.
La burxa: per burxar el foc de l'ull de la pila i recolocar els bitllots que l'alimneten. El dona fums: d'uns dos pams, per fer els forats de respiració de la pila. La pala: per transportar les brases a la pila, o per rescaldar-la, entre altres funcions.
El rampí: per escampar el carbó al setial per controlar les espurnes que puguin quedar enceses i perquè es refredi.
La forca: per recollir el carbó i per ensarriar-lo.
El xapo: per anar descalçant la pila per extreure'n el carbó. Per a aquesta tasca també s'utilitzava el magall. Les sàrries: per transportar el carbó a vila.
Les romanes: per pesar les sàrries de carbó. Els guarniments de bast: per desemboscar les sàrries amb animals de peu rodó.